Als professioneel kok laat je het best je messen slijpen om de 6 maanden. Belangrijk is dat je in deze 6 maanden je mes wel scherp houd door het mes regelmatig te wetten of stroppen. Doe je dit niet dan zal je mes veel sneller zijn scherpte verliezen. Als hobbykok / thuisgebruik zou 1 keer slijpen per jaar voldoende moeten zijn .
Met het 'stroppen' van je messen kan je je messen veel langer scherp houden .
Breng de bruine pasta in een dun laagje aan op de achterkant en de groene pasta aan de voorkant.
Trek je mes er zonder hard te drukken een 15 a 20 keer overheen.
Eerst de bruine pasta , vervolgens je mes schoonmaken en dan de groene pasta.
Neem je de strop voor de eerste keer in gebruik raad ik aan om deze langs de voor en achterkant in te wrijven met olie.
Het verschil zit hem in de hardheid van het metaal . Over het algemeen is Japans staal harder en kan dit staal in een kleinere (scherpere) hoek worden geslepen.
Door de hardheid van het metaal blijven deze messen langer scherp.
Nadat je mes vlijmscherp geslepen is en nagenoeg zo scherp is als een scheermes wil je dit ook graag zo houden.
- stop je mes nooit in de vaatwasser . En droog deze na reinigen meteen goed af.
- Leg je messen nooit los in de lade bij andere messen. Hang ze liever op tegen een messenmagneet of in de messenblok.
- 'STROP' je mes bij voorkeur regelmatig. Dit zorgt ervoor dat je scherpe rand in topconditie blijft.
- Snijd op hout of kunststof met middelmatige hardheid . Niet op glas of marmer.
We bieden de 'strops' aan op onze webshop !
Naast de voordeur hangt een Locker .
- stop je messen in een doosje of wikkel ze in een handdoek en knoop deze dicht.
- Zorg ervoor dat je je gegevens achterlaat via mail , telefoon of whatsapp of schrijf deze op een briefje en stop ze bij je messen. Vermeld zeker je naam en telefoonnummer.
- doe de locker bovenaan open , leg je messen er in en doe de locker terug toe. In de locker ligt een kussen dus hard vallen doen je messen zeker niet.
- Binnen de 2 dagen nemen we contact met je op om de messen geslepen op te halen .